Brengschuld

Op 20 september 2022 verscheen Brengschuld, Jans nieuwe roman. In Knielen op een bed violen vertelde de jonge Ruben Sievez het verhaal over de ondergang van het familiebedrijf. In die grote beroemde roman is het geloof van de vader de oorzaak van de teloorgang. Een recente gebeurtenis werpt echter een ander licht op de geschiedenis. Uit een nagelaten briefje van de vroeg gestorven huurbaas van destijds blijkt nu pas dat de huisvesting van de bewoners van de kwekerij altijd gegarandeerd zou moeten blijven. Hoe anders is het verlopen. Brengschuld vertelt het verhaal van hoe geldgebrek de kwekersfamilie noopte een deel van hun grond te verkopen. Door de bouw van een grote tennishal aan de rand van hun overgebleven terrein komt de wereld binnen. Het paradijs raakt verstoord en de ondergang van de kwekerij is aanstaande. In het oeuvre van Jan Siebelink is er een constant decor, maar steeds worden de gebeurtenissen anders beschreven, met een andere bestemming van de personages, vanuit een ander perspectief. Het ritueel van de terugkerende elementen openbaart niet alleen de kern van zijn familie, maar brengt tegelijk het schrijverschap van Jan Siebelink vol aan het licht.

Pers

‘Zintuiglijk en sensitief’ – Trouw

‘Weelderig en beeldend’ – De Volkskrant

‘Een weemoedig verhaal over schuld en boete, kansen en noodlot. Siebelink is een meester in het schilderen van een sfeer en landschap. Weer een klein stukje van de puzzel.’ – Het Parool

‘In Brengschuld gaat het verleden verloren, maar in die tragiek schittert de schoonheid’ – Friesch Dagblad   

‘De oplopende spanning en wanhoop kruipt onder je huid en laat je ademloos achter’ – ZIN

‘De schrijfstijl van Siebelink is soepel, de verhaallijn in Brengschuld is ontroerend, aangrijpend en indringend tegelijk. Een mooie zin: “Zijn broer, in de loop van zijn leven, was de verjaardag
als een lichtzinnige aangelegenheid gaan zien.” In andere woorden, een roman om in één adem uit te lezen.’ – Peter Samuel, ‘Brengschuld en Haalboete’, in LN Literair Nederland.

‘Brengschuld is een weemoedig verhaal over schuld en boete, kansen en noodlot. [..] Een verhaal dat tegen het licht van de huidige economische situatie in Nederland nog meer aan betekenis wint.’ – A Quattro Mani, Reporters Online.

‘Uw zoon Jeroen heeft over u geschreven in zijn bundel Vaders en zonen. Daarin concludeert hij: ’Hij leeft in zijn verbeelding’. „Als ik aan het typen ben, dan weet ik niet precies wat er met mij gebeurt. Ik kom uit de gewone wereld: dan heb ik beneden koffiegedronken of ik heb met de hond gerend. Dan ga ik hier zitten, tussen mijn boeken. Opeens is het net alsof er iets beweegt, dan begin ik te typen. Dan laat ik alles los en begin ik zinnetjes te schrijven. Dan ben ik in een andere wereld.” – De Telegraaf, interview door Martin Visser.

Interview Jan Siebelink Telegraaf 5 nov 2022