Interview met Jan in EO Visie

Radeloos was hij, na het overlijden van zijn vrouw, na een relatie van 59 jaar. Nu probeert schrijver Jan Siebelink woorden te vinden voor het verlies. Een gesprek over de herfst, sterfelijkheid, de kwekerij van zijn ouders en – misschien wel – het hemels Jeruzalem. (oktober 2024)

Read more

50 jaar schrijverschap & Witte Chrysanten

In 1975 verscheen Jans eerste verhalenbundel, Nachtschade, met daarin het bijzondere verhaal Witte Chrysanten. In 2025 viert Jan zijn vijftigjarig jubileum als schrijver. Ter gelegenheid hiervan verschijnt een speciale heruitgave van het verhaal, voorzien van een nawoord door schrijver en vriend Frans Thomése. 

Read more

Interview met Jan in de Volkskrant

‘Als je verdriet hebt, is er in deze maatschappij weinig troost te putten.’ Na het overlijden van zijn vrouw in juli besloot Jan Siebelink dat hij nooit meer zou schrijven. Intussen is er alweer twijfel; ook de dood is een onderwerp. ‘Maar als ik erover schrijf, dan moet het rauw zijn, barok, niet sober, geen rem erop.’ (augustus 2024)

Read more

Jan in de Boekenweek van 2021

Het voorwoord van de Boekenweek Live is een inspirerende reeks ontmoetingen tussen auteurs. Live vanuit De Kleine Komedie gaan twee schrijvers met elkaar in gesprek: een oud-Boekenweekauteur en een schrijver van een jongere generatie. In het Boekenweekthema ‘Tweestrijd’ leggen zij elkaar twintig minuten lang vragen en dilemma’s voor. Jan deed ook mee. ‘Schrijf je graag over de liefde?’

Read more

Jan over De Grijzen

Voor Woordnacht sprak Jan Siebelink met debutant Vincent Merjenberg over debuteren. Als een van de eersten las hij Vincents roman De Grijzen. Hij bleef verbijsterd achter. ‘Een mythische roman, een boek dat je doet nadenken over de grote problemen van deze tijd. Een queeste naar het kwaad, dat overal in zit.’

Kijk het hele gesprek terug:

Read more

Jan bij De Taalstaat op Radio 1

Lezer en luisteraar Irma plaatste Knielen op een bed violen als nieuwe titel op de boekenlijst van De Taalstaat van Frits Spits: ‘Het mooie van Knielen is de beklemming die Jan heeft meegemaakt in zijn jeugd.’ Spits: ‘Jan, deze lezer identificeert je met de hoofdpersoon. Begrijpelijk?

Read more

#ikleesthuis: Kruitdamp

Vijftien toonaangevende auteurs schreven speciaal voor #ikleesthuis een kort verhaal om iedereen die thuis zit een hart onder de riem te steken, lezers te inspireren en te laten zien wat een verhaal kan betekenen. Jan Siebelink mocht afstappen met het verhaal Kruitdamp, waarin een schrijver tijdens een lezing tegenover een vijandelijke bezoeker komt te staan.

Read more

Boekenweek 2019

De editie van de Boekenweek van 2019 was heel succesvol. Een impressie van de activiteiten van Jan en de aandacht die Jan kreeg in de Boekenweek, naast de lange rijen van liefhebbers die een handtekening van de auteur wilden hebben…

Read more

Lieve moeder

In het kader van het thema van de Boekenweek 2019 schreef Jan Siebelink op verzoek van de Volkskrant een brief aan zijn moeder Annie.

Lieve moeder, Ik val maar met de deur in huis. De aarde warmt op…

Read more

Jas van Belofte

Het Boekenweekgeschenk 2019, Jas van Belofte, is een ode aan een vriendschap, aan een vader, aan het schrijven. Als Arthur met hoge snelheid per ambulance naar het ziekenhuis wordt gebracht…

Read more

Interview in De Standaard

‘Zolang ik midden in een verhaal zit, komt God me niet halen’

Hij is een van die twee mannen die in het oog van de storm kwamen omdat geen van beiden een vrouw is. Jan Siebelink heeft zijn Boekenweekgeschenk intussen wel klaar en dat is ‘een erg mooi verhaal geworden’, belooft hij, alsof hij het goed wil maken. De tachtigjarige schrijver is de oudste die de opdracht ooit kreeg. ‘Dat is toch ook bijzonder, in deze tijden vol voltooid leven?’

Read more

Boekenweekgeschenk 2019

‘Zonder aarzeling heb ik ja gezegd,’ vertelde Siebelink tegen de Volkskrant toen bekend werd dat hij het Boekenweekgeschenk 2019 gaat schrijven. ‘Waar ik was? Hier thuis in Ede. Er werd aangebeld. Nietsvermoedend deed ik open, maar toen ik de directeur van de CPNB zag, geflankeerd door mensen van mijn uitgeverij De Bezige Bij, dacht ik te weten dat ze mij alvast kwamen feliciteren. Een paar dagen later, op 13 februari, zou ik namelijk 80 jaar worden. Tot mijn verbazing knielde hij op onze stoep en vroeg me of ik de auteur van het eerstvolgende Boekenweekgeschenk wilde zijn. Mijn jawoord hebben we vervolgens gevierd in restaurant Planken Wambuis, hier aan de Ginkelse Hei. Ik voel me vereerd en zal aan het werk gaan. Al ben ik oud, ik tel nog mee.’

Read more

Het Onzegbare

Filmmaker Pieter Verhoeff volgt in de documentaire Het Onzegbare (2008) Siebelink op zijn reizen langs plaatselijke bibliotheken en kleine dorpshuizen, bezoekt met hem de plaatsen die een belangrijke rol spelen in de roman Knielen op een bed violen (2005) en laat Siebelink aan het woord over zijn diepste motieven. Een film over de schrijver én over de reacties die het boek heeft losgemaakt. De dvd is nog verkrijgbaar.

Read more

Jan tachtig jaar

Ter ere van de tachtigste verjaardag van Jan Siebelink op 13 februari 2018 verschijnt van de kwekerszoon binnenkort de bijzondere uitgave De bloemen van Jan Siebelink. Een adembenemend mooie geïllustreerde uitgave, verrijkt met citaten over bloemen uit zijn romans en verhalen. Een feest om te lezen en een inspiratie voor ieder die van bloemen houdt.

Read more

300.000 bezoekers verfilming Knielen

Nog altijd is de prachtige verfilming van regisseur Ben Sombogoort van Knielen op een bed violen, met in de hoofdrollen Barry Atsma en Noortje Herlaar, op diverse plaatsen in het land te zien. De première vond plaats theater Tuschinsky in Amsterdam op 25 januari 2016. Op 15 maart 2016 werd al de honderdduizendste bezoeker verwelkomd en bereikte daarmee de status van Gouden Film. Inmiddels hebben meer dan tweehonderdduizend mensen de film in het theater gezien. Over de film zijn diverse mooie recensies verschenen.

Read more

De Voorleeslunch: Dons

Dit Nationaal Voorleesverhaal voor Ouderen werd door de schrijver en zijn vrouw voorgelezen in de bibliotheek in Zwolle op 7 oktober 2016. Op dertig andere locaties werd op die dag dit verhaal ook voorgelezen door bekende en onbekende Nederlanders. Het verhaal is ook in het Fries vertaald en is in braille verschenen. Ter ere van deze dag vindt u hieronder het complete verhaal.

Read more