Engelen van het duister

(De Bezige Bij, 2001)

De voor vrouwen aantrekkelijke Casper Alteveer is een van de twee intrigerende hoofdfiguren van het groots opgezette psychologische drama dat Engelen van het duister vormt. Op de eerste pagina’s van deze roman treffen wij hem aan in het boudoir van een rijke, oudere vrouw, die hem voor zijn diensten betaalt. Casper weet zich afgewezen door zijn rechtschapen vader, die liever een dochter had gehad. De uitverkoren zoon is Lucas, die plichtsgetrouw is en gedreven wordt door ambitie – maar die Caspers roekeloze vrijheidszin toch bewondert. Twee broers. De jongste heeft de oudste nooit kunnen evenaren.

Lucas heeft succes in zijn academische carrière en trouwt de ravissante Ymke Wessels – tot wie ook Casper zich sterk aangetrokken voelt. Ymke ontketent een wonderlijke machtsstrijd tussen beide broers. Toch lijkt de liefde van Lucas voor zijn jongere broer slechts toe te nemen.

Tegelijkertijd gaat zijn gedrag liederlijke trekken vertonen. Geen van beide broers weet uiteindelijk te ontkomen aan de doem die over hun leven ligt. Het onderscheid tussen hemel en hel bestaat niet meer in Engelen van het duister. Elk op eigen wijze jagen Casper en Lucas hun verlossing na.